YAŞLI IHMALİ ISTISMARI


İstismar ve ihmal dezavantajlı nüfus gruplarından birini teşkil eden yaşlıların yaşamını olumsuz etkilemektedir. Sosyal refah ve yaşam kalitesinin artmasıyla birlikte dünyada ortalama yaşam süresi de arttı. Bununla birlikte her yıl gittikçe büyüyen yaşlı nüfus kimi zaman kurumda kimi zaman ailede kimi zaman ise toplumda istismar ve ihmale maruz kalabiliyor.
Bu çalışmanın amacı, yaşlıların istismar ve ihmale maruz kalma nedenlerini ve konuya ilişkin farkındalık düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmada, İstanbul ilinde farklı ilçelerde yaşayan 110 yaşlı ile anket formu kullanılarak görüş ve düşünceleri alınmıştır.
Araştırma sonuçlarına göre yaşlı bireyler en çok psikolojik istismara (%41,8) maruz kalmaktadır. Bu istismar türünü sırasıyla fiziksel (%24,5), ekonomik (%20) ve cinsel istismar (%5,5) takip etmektedir. İhmale maruz kaldığını belirten yaşlı bireyler %19,1 oranındadır. Çıkan sonuçlara göre istismarı uygulan kişiler daha çok kişinin ailesi ve yakın çevresidir. Yaşlı istismar ve ihmaline ilişkin görüş ve düşünceleri sorulduğunda büyük bir bölümünün fikir sahibi oldukları görülmekle beraber iki kavramı birbirine karıştıranların oranı da yüksektir. Ülkemizdeki yasal mevzuatın kendilerini istismar ve ihmale yeterince korumadığını düşünenlerin oranı yüksek bulunmuştur. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar